Welke wijn drink je bij stamppot?
13-01-2024
IStock 529083271

Wanneer de temperatuur rond het vriespunt zakt, heb je natuurlijk zin in maar één ding: een stomend bord stamppot. Ga je voor klassiek met boerenkool of hutspot? Of sloof je je uit met een stamppot van zoete aardappel of pastinaak? Hoe dan ook, om de maaltijd echt compleet te maken serveer je er natuurlijk een goed glas wijn bij. Maar welke wijn schenk je nu bij je favoriete stamppot? Wij zetten ze op een rij.

Andijviestamppot

Om de smaak van de rauwe andijvie niet te overheersen, schenk je ofwel een rijke witte wijn of een fruitige rode wijn met weinig tannines. Denk voor witte wijnen bijvoorbeeld aan een chardonnay met een lichte houtrijping en wat frisheid. Liever een glas rood? Dan kom je erg goed uit de voeten met een fruitige Pinot Noir. 

Onze 'Voiturette Pinot Noir' is een echte bourgondische wijn van zeer goede prijs-kwaliteit. Het donkere fruit en de zachte tannines maken de wijn heerlijk bij je stamppot.

Zuurkoolstamppot

Ga je voor zuurkoolstamppot met worst, jus en spekjes? In de Elzas geniet men van dit gerecht met, hoe kan het ook anders, een goed glas Pinot Gris en daar sluiten we ons helemaal bij aan.

Deze Pinot Gris, van Domaine Boeckel is een volle, frisse wijn met een lange afdronk. De lichte rooksmaak in de wijn past perfect bij de rookworst op je bord.

Leigh skomal ZZGo3YcGbaw unsplash

Hutspot

Hutspot is een gerecht waarin de uien flink de baas spelen. Vanzelfsprekend schenken we hier een bij die de uien in het gerecht goed aankan.  Bijvoorbeeld een vol-frisse Chardonnay of Pouilly-Fuissé.

Onze Chardonnay van Domaine de Pellehaut heeft tonen van perzik, ananas en een zijdezachte vanille-afdronk. Vol, maar toch fris, net als de hutspot op je bord.

Boerenkoolstamppot

Natuurlijk vergeten we de echte klassieker onder de stamppot niet. Zie je het al voor je, een heerlijk bord boerenkool met natuurlijk een ambachtelijke rookworst of spekjes. Boerenkool laat zich zowel met rode als witte wijnen combineren. Ga je voor rood? Kies dan een fruitige Merlot of Grenache. Liever een glaasje witte wijn? Een frissere Chardonnay of Grauerburgunder maakt je boerenkool stamppot helemaal af.

Wij gaan voor deze frisse Grauerburgunder uit de Nahe. De wijn is vol met tonen van groene appel, peer en groene asperges.

Er zijn uiteraard nog veel meer heerlijke stamppot recepten. We zijn dan ook erg benieuwd bij welke stamppot jij graag je favoriete wijn-spijs combinatie terugziet.

Deel deze pagina

Ouwerkerk Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven over de laatste aanbiedingen en wijnfeitjes? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Erkend wijnexperts
© Wijnhandel van Ouwerkerk
Privacy voorwaarden
Cookies
Ontwerp & realisatie: MM