De lekkerste wijnen bij de barbecue
18-06-2024
Wijnen bij de barbecue

De zomer staat voor de deur. Hoog tijd om de barbecue aan te steken! Bij het organiseren van een barbecue draait het niet alleen om het perfect gegrilde vlees en heerlijke bijgerechten, maar ook om de juiste wijnen die de smaken aanvullen. Daarom delen we in dit artikel zes heerlijke wijnen die elke barbecue tot een hoger niveau tillen.

Witte wijnen bij de barbecue

Met witte wijn kun je veel kanten op bij de barbecue van droog en fris tot vol en stevig. Afhankelijk van je gerecht is er natuurlijk altijd een wijn die het beste bij jouw barbecue past, maar we geven graag wat tips over witte wijnen die op veel barbecuegerechten een aanvulling zijn.

Albariño

De Spaanse Albariño is een mooie wijn voor bij de barbecue omdat deze door z'n fruitige smaken en verfrissende zuurgraad vaak goed samengaat met veel visgerechten of wit vlees. Denk bijvoorbeeld aan gegrilde vis, schaal- en schelpdieren, gegrilde kip, maar ook bij gegrilde groenten. 

Onze tip: Raimat Albariño Saira. Een mooie frisse Albariño met tonen van witte bloemen, mango, meloen en grapefruit en een vollere, ronde smaak. Deze wijn gaat heel goed samen met gegrilde (wit)vis, kip of schaal- en schelpdieren.

Sauvignon Blanc

Doordat Sauvignon Blanc vaak een hoge zuurgraad heeft, is deze wijn de perfecte opfrisser van veel barbecuegerechten. Deze wijn laat zich geweldig combineren met lichte salades, maar wederom ook met gegrilde vis of zeevruchten. 

Onze tip: Bertani Due Uve Bianco. In deze wijn combineren we het frisse van de Sauvignon Druif met het volle, rijke van de Pinot Grigio, waardoor je een mooie combinatie van fris en fruitig krijgt. Een heerlijke wijn om de barbecue mee te openen of om te serveren bij meloen met ham of een frisse salade.

Chardonnay (zonder houtrijping)

Chardonnay heeft een frisse en zachte smaak die goed samengaat met veel groentengerechten van de barbecue. Kies in dit geval wel voor een chardonnay zonder houtrijping om de wijn niet teveel te laten overheersen. 

Onze tip: Louisvale Unwooded Chardonnay. Deze frisse en fruitige Chardonnay heeft een knisperende smaak in de mond met een lange en lekkere afdronk. Heerlijk bij gegrilde groenten en salades of bij oesters.

Wijnen bij de barbecue
Wijnen bij de barbecue

Rode wijnen bij de barbecue

Afhankelijk van het soort vlees of type gerecht dat je kiest, passen veel verschillende soorten rode wijn goed bij de barbecue. Maar ook hier zijn er een aantal wijnen die een barbecue al snel tot een hoger niveau tillen. We delen onze drie favorieten van het moment.

Syrah

Syrah's zijn over het algemeen krachtige en kruidige wijnen met veel body en vaak sterk aanwezige tannines. Dat maakt dat je de wijn uitstekend kunt schenken bij stevige vleesgerechten zoals een mooi stuk rundvlees of lamskoteletten. 

Onze tip: Quinta do Crasto 'Superior' Syrah. Dit is een prachtige, stevige Syrah met een lange en volle afdronk. Een wijn die goed overeind blijft naast een stevig stuk rood vlees of bij wild.

Primitivo

Serveer je wat lichtere gerechten zoals gegrilde groentes en gevulde champignons óf ga je voor een gerecht met varkensvlees zoals pulled pork of speklapjes, dan is Primitivo altijd een goede keuze. Deze wijn is vaak zacht met veel aroma's van rood fruit zoals bramen en kersen.

Onze tip: San Marzano Il Pumo Negroamaro. Deze wijn komt uit het veelgeprezen DOC “Primitivo di Manduria” in Puglia. Het is een complexe en volle wijn, die zacht is met een plezierige, lange afdronk. Heerlijk om te combineren met gegrilde groenten, paddestoelen of gegrild (varkens)vlees.

Malbec

Nog zo'n topper bij de barbecue is Malbec. Deze Argentijnse wijn komt door de tannines en fruitigheid goed tot z'n recht bij sappig rood vlees zoals Ribeye of biefstuk.

Onze tip: Bodega Septima Malbec Reserva. Deze Malbec is in eikenhouten vaten gerijpt, waardoor de wijn een zijdezachte en volle smaak heeft. Geweldig om te combineren met een mooi stuk rood vlees zoals Tournedos of Ribeye.

Bonus tip: Rosé bij de barbecue

Natuurlijk mag een goed glas rosé ook niet ontbreken bij de barbecue. Ook bij rosé zit er veel verschil in welk type het best bij welk gerecht past. Er zijn heerlijke frisse 'doordrink' rosé's, maar ook stevige roséwijnen waar je heel goed bij kunt eten. 

Rosé als aperitief: Camparnaud Esprit Rosé. Deze rosé is gemaakt met de gedachte om een heerlijke rosé te maken die perfect geschikt is als aperitief. De rosé heeft een perfecte mix van frisheid en finesse en dus een perfect begin van de avond.

Rosé om bij te eten: Quinta do Crasto Vinho Douro Rosé. Een elegante en bloemige rosé met een fijne zuurgraad. Heerlijk bij kruidige gerechten met varkensvlees of vlees met een pittigere marinade.

We hopen dat je er met deze tips een geweldige barbecue van gaat maken. Vragen of advies nodig? Stuur ons gerust een bericht of kom langs in de winkel voor jouw persoonlijke wijn-spijs tips.

Deel deze pagina

Ouwerkerk Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven over de laatste aanbiedingen en wijnfeitjes? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Erkend wijnexperts
© Wijnhandel van Ouwerkerk
Privacy voorwaarden
Cookies
Ontwerp & realisatie: MM